maanantaina, toukokuuta 30

Tampere, město ze snu

Minulý týden jsme podnikli výlet do Tampere, jelikož jsme tam eště nebyli a hlavně jsme chtěli s Botim vidět Pomstu Sithů. K filmu bych řekl jenom tolik, že se mi velice líbil a za velice silnej moment považuju toho vyděšenýho prcka v Jedi Temple, když tam dorazil Anakin, aby to tam všecko povraždil. Na druhou stranu Padmé mě celou dobu vyloženě rušila a bylo by snad lepší místo ní pustit reklamu na jogurt nebo na ní aspoň hodit deku jako v báječný inscenaci Němý Bobeš. Pomstu Sithů jsem viděl ve třech jazycích: anglicky se mluvilo a pod filmem běželi titulky ve finštině a švédštině. Takže když jsem náhodou něčemu nerozumněl, byl sem v prdeli i s ambulancí ;o)


Do Tampere jsme dorazili něco kolem čtvrtý hodiny. Byl hezkej letní den, jako ostatně celej minulej tejden a naše první kroky zamířili do tourist centre. Tam jsme dostali spoustu papírů, brožurek a map, včetně tipů kam zajít, kde najít bydlení a kam do toho kina, báječný.


Tempere je poměrně dost mladý město, jestli nekecám, tak bylo založeno nějak v 16. století. V pozdějších časech, když to byla eště prdel světa, tu Finalyson postavil velkou fabriku a kolem ní se začalo stavět a stavět až to vypadá tak jako dneska. Stejnou historii má vlastně i Forssa a v bývalý budově Finlaysonu je teď naše škola.


Při pohledu na mapu, podobně jako u Tukholmy, zjistíte pravoúhlý ulice v centru. Ono je to docela dobrý pro orientaci, protože se člověk nikde nemotá v klikatejch uličkách aspoň.


Hotel Sokos a nedaleko od něj tenhle romantickej kostelík.


Na pochodu. Ten chlapec vedle Alfreda je jeho kámoš Daniel, co přijel na návštěvu. Já nevim teda, ale mě přišel takovej zpomalenej, neuměl taky moc dobře anglicky a furt si jenom šuškal něco s Alfredem ve španělštině, tak vám o něm moc neřeknu. Má ale pěkný tělo ;o)


Alfredo to tam všecko počural a Boti si mezitim všimnul týhle velice hezký káry. Kvíz pro chytrý hlavičky: copa je to za auto?


Pro pobavení přikládám pro našince skvělou reklamu na kondomy a ta druhá je pro Pepika, aby věděl, že i v Tampere maj Deltu jako v tý jeho díře Jičínský!


Tady bych se měl zmínit o tom, že Tampere leží na dvou velikejch jezerech, teď si nějak nevybavuju ty jejich šílený finský jména. Proto ta voda všude, i když je Tampere hluboko ve vnitrozemí.


Dostávám se k tomu, přoč je to města ze snu. Sídlí tady totiž Nokia, poblíž je i městečko se stejným jménem. I když to pravý HQ a nejvyšší administrace bude někde v Helsinkách nebo bůh ví kde, tady to všechno začalo. A já jsem vlastně od první chvíle, co jsem přijel, byl celým timhle městem nějak elektrizovanej. Moc se mi tu líbilo a chtěl bych tu bejt, jéšiš to by byla paráda. Už jsem si tu vyhlídnul i školu (Tampere University of Technology) a až vydělam nechutnej kopec prachů, chtěl bych tu studovat. Tak to je ten můj sen..


Kino začinalo nějak v devět večer a my během naší pochůzky hledali nějaký místo na přespání. Jelikož bylo všude buď plno nebo na adrese v brožuře vůbec žádný bydlení k dispozici nebylo, byli sme nuceni dojít až do kempu Härmäla nějakejch šest kiláků od centra a tam si zabookovat tuhle krásnou chatičku.


Záchody v kině jsou skutečně velmi stylish.



Tampere in the night. Ty fotky nahoře jsou z doby, když sme vylezli z kina (půlnoc). No a ty dole jsou když jsme vylejzali z putyky (tři v noci). Kalit jsme šli do baru Emma, kde to bylo za začátku takový mrtvý, nakonec ale bylo celkem dost lidí. Naše grupa ale byla dost unavená, tak jsme padali u stolu na držku, šli jsme se na chvilku kroutit na parket. Už jsem si zvyknul se ve Finsku ničemu moc nedivit, jelikož to bych z úžasu vlastně nevyšel, nicméně když tak děláme ty tanyny zase, přitočí se ke mě kluk, chytne mě kolem pasu a kousne do bradavky. To teda rozhodilo i mě, a že mě teda rozhodí máloco ;o)
No stejně sme si pak řekli, že to nemá cenu hrotit a šli domu. To ale nebyla sranda, protože nám všem došlo, že máme před sebou ten šestikilometrovej pochod.



Čtyři hodiny ráno a Slunce vychází. Kdo by se do tohodle města nezamiloval? Jenom si můžu představovat, jak nádherně to vypadá v zimě, když jsou jezera zmrzlý a všechno pokrytý sněhem..


Už jedeme domů. Předtim jsme se nechutně přežrali v Pizza buffetu, kde dáte sedmieurovej fant a můžete si naložit kolik žrádla jste schopní vstřebat. V nabídce je několikero druhů pizz, lasagne, grilovaný kuřecí křidýlka, ňáká šlichta z brambor a samozřejmě velikej salátovej bar. Studenti maj zdarma i kornout zmrzliny, která chutná jako ta u McDonald's, takže výborně. No a ve Finsku i ženy řídí autobus, i když my to štěstí neměli a náš bus zpátky do Forssy řídil nomálně chlap.

V současný době pracuju na final report, hezky jsem se v sobotu rozjel, ale teď jsem zase v útlumu a nebaví mě psát. Proto musíte taky trošku omluvit mojí dnešní stručnost a menší výpadek v příspěvcích, jelikož po celodennim vymejšlení píčovin už mi nezbejvá moc sil na erupce mejch myšlenek tady. Myslim ale na vás na všechny, tak vy naoplátku myslete na mě, ať to všechno stihnu, nic se neposralo a aby z toho nebyl moc velkej průser.. Ole hyvä, kiitos!

2 Comments:

Blogger krishna said...


Flipkart SBI Offer 2019: 10% Instant Cashback.
flipkart hdfc debit pre approved,
Flipkart SBI Offer May 2019: Grab 10% Offer on SBI Cards,
Grab Cashback - Up to 80% Off at Flipkart SHOP NOW,
Weekend Bonanza Up to 80% Off. Shop Now,
ICICI debit card EMI offers - Flipkart,
Debit card EMI facility - Flipkart,
Flipkart SBI Offer May 2019: Grab 10% Offer on SBI Cards,
Flipkart HDFC Offer 15 -19 May 2019: Grab 10% Offer On HDFC,
Flipkart HDFC EMI offers,
Grab Cashback - Up to 50% Off at Flipkart SHOP NOW,
Inspiron i3 laptops Up to Rs 3,000 Extra Off. Shop Now
Weekend Bonanza Up to 80% Off. Shop Now,
10% Instant Discount* with HDFC Bank Debit and Credit at Flipkart,
Flipkart HDFC Offer (15-19 May) – Extra 10% Off on HDFC Credit,
TV & appliances Sale (Axis Bank Offer) - Flipkart,
Clarence won't be home for lunch,
Monsoon Offers on Home Appliances Flipkart,
10% Off on All Cards on Home Appliances - Flipkart,
Diwali Festive Sale from 9pm - Flipkart,
Flat Rs. 4000 instant discount on transactions made using- Flipkart,
No Cost EMI available on Credit Cards Valid till 10 January ... - Flipkart,
Cashless Pay Store - Flipkart,
10% Instant Discount on SBI Credit Cards - Flipkart,
flipkart samsung carnival,
10% Off on purchase of Fashion, Home & Furniture and - Flipkart,
Rs.2000 Cashback on HDFC Bank Debit and Credit Cards ... - Flipkart,
Ganesh Chaturthi Festive Offers - Flipkart,
flipkart rakhi home store,
Extended Warranty on Appliances - Flipkart,
SBI Debit Card Offer - Flipkart,
Offer Details,
EMI on Debit Cards - Flipkart,
Air purifiers Offers - Flipkart,
Honor Mobiles Day - Flipkart,
Explore New & Latest Mobiles of this season - Flipkart,
HDFC Debit Cards - Flipkart,
Top selling Latest Mobiles - Flipkart,
ICICI Debit Cards - Flipkart
Axis Bank Debit Card - Flipkart,
Top selling Latest Mobiles - Flipkart,
Clarence won't be home for lunch.
Flipkart axis bank offer
Flipkart SBI Offer
Flipkart hdfc Offer
Flipkart citibank Offer
Flipkart debit Offer
Flipkart credit Offer
Flipkart ICICI Offer
Flipkart ICICI Offer

8:18 ap.  
Blogger Flipkart Cashback Offers on SBI, HDFC, Axis, ICICI, Citi Bank & Yes bank debit or credit cards. said...

Flipkart SBI Offer 2020: 10% Instant Cashback
flipkart sbi offer

https://www.flipkart.com/?affid=crishkuma1
https://flipkart-cashback-offers-today.blogspot.com
Flipkart SBI Offer 2020: 10% Instant Cashback
Flipkart HDFC Offer 2020: 10% Instant Cashback
Flipkart Axis BANK Offer 2020: 10% Instant Cashback
Flipkart ICICI BANK Offer 2020: 10% Instant Cashback
Flipkart Citi Bank Offer 2020: 10% Instant Cashback
Flipkart Yes bank Offer 2020: 10% Instant Cashback
Flipkart credit cardS Offer 2020: 10% Instant Cashback
Flipkart credit cards Offer 2020: 10% Instant Cashback
10% cashback with HDFC Bank Debit Cards across Flipkart Flipkart upcoming sale
Flipkart upcoming sale 2019
Flipkart upcoming sale 2018
Flipkart upcoming sale date

4:38 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home