lauantaina, toukokuuta 7

Už to chodí!

Tím myslim můj úžasnej projekt nebo alespoň jeho rannou fázi. V průběhu týdne jsem dostal všechny nezbytné komponenty pro můj projekt (po dvou měsicích, člověk musí mít s Alim trpělivost - to podotýkám zejména pro budoucí exchange studenty mířící do Forssy) a mohl jsem všechno naživo vyzkoušet. Tož se na to pudeme podivat ne?


Testovací souprava. LCD displej od Mitronu s pěti alfanumerickými pozicemi s namakanym komunikačnim protokolem Promix, který umí adresování po sběrnici RS-482, teď nevim jestli je to číslo dobře, nicméně je to taková ta symetrická seriová sběrnice, která umožňuje současný připojení víc zařízení. V konečnym stupni je konvertor na RS-232, aby se to dalo nějak rozumně připojit k nějakýmu kompu nebo k Nokia 12, což je taková ta destička ležící na stole s těma červenejma světýlkama. K displeji je třeba 24V stejnosměrný zdroj, což řešim jak vidno laboratornim zdrojem, kterej je mimochodem těžkej jako kráva a jednou si urvu záda až ho zase ponesu, a má to odběr 1,5 A. Nejdřív mi to nechtělo svítit a musel sem dlouho vzpomínat, že musim počochnit proudovej omezovač, aby tam ty ampérky pustil. Teď mě napadlo, že sem tam měl nějak vtipně naaranžovat telefon, kterym se posílaj ty smsky, sem holt hovno aranžér.


Soft do Nokie 12 se láduje přes seriovej port a jelikož já na notebuku seriovej port nemam, mam problém. Naštěstí pár chytrých hlav v Holandsku dalo dohromady USB-serial konvertor a tak sem byl ušetřenej po každý změně v programu bolestivýho přesunu IMletu na počítač se seriovym portem a pak do Nokie 12.


Sestavu nutného hardware pro testování INDIho doplňuje samozřejmě již zmíněný notebuk.
<reklama>
Jeho odborné technické specifikace možno nalézt na mojí homepage. Časem tam vytvořim i nějakou recenzičku nebo spíš takový tlachání, jak jsem s tim strojem spokojenej.
</reklama>


Nokia 12 osazená na testovací desce v plný parádě. Zvláště si povšimněte velikosti samotnýho modulu ve srovnání se slotíkem na SIMku vedle něj. Je to prostě prťavá mrcha a někdy se toho až bojim, co to všechno umí. Přímo z modulu trčí drát od anténky a na testovací desku možno připojit zařízení přes seriovej port (jsou tam 3 protože jeden je na ládování softu, druhej na hardwarový operace a třetí je Java port ovládaný Virtual mašinou. Uplně vzadu jsou dva konektory na připojení k IP stack, Nokia 12 totiž implementuje taktéž Ethernet protokol. Pak tam máme šílenou spoustu piníků na hardwarový řízení, I/O operace, A/D převodníky a všechno co ta obluda umí.

Velkou předností mýho projektu, ale nejenom toho, všech M2M (machine to machine) řešení s Nokia 12, je, jestli ste si to ještě neuvědomili teda, že neni nutná příprava žádný speciální desky. Jde totiž použít tuhle testovací, kterou Nokia prodává, dát to do nějaký fešný krabičky, nahrát patřičnej IMlet a můžete řídit prakticky cokoliv. Minule jsem se tu taky zmínil o mym výborným nápadu o univerzálním M2M protokolu, když jsem včera na internetu zjistil, že je tahle problematika už řešená. Tak bylo mi to divný, že sem nemoh na nic narazit, ale aspoň na chvíli sem si vychutnával ten pocit, že sem dostal opravdu kvalitní nápad. Jde o M2MXML specifikaci a pokrejvá to jak SMS tak HTTP protokol a jak název napovídá, je to založený na XML. Zatim to nemam detailně proštudovaný, ale vidim to tak, že celej příští tejden se budu bavit našroubovánim týhle specifikace do mýho IMletu. Je to open-source, což je příslib opravdu kvalitní zábavy po velice dlouhou dobu ;o)


Odbornou rozpravu zakončíme obrázkem z happeningu u Šimona, během kterého jsme shlédli mezistátní hokejový zápas na mistroství světa v hokeji mezi Finskem a USA. Ani přes naší mohutnou podporu nedokázali Suomi víc, než remízu, i když po pěknym obratu v zápase byli blízko vítězství. Hrál se ale velice pěknej hokej a tak sme se už velice pěkně načatý mohli vypravit do Baru54 dancing to the night.
Abych vysvětlil tu vyobrazenou sestavu, přijeli se totiž podivat studenti, který tu byli minulej rok. Vzádu vidíte Manuela (Španělsko) jak odnáší vyměněnou plínu od svojí rozkošný dcery, kterou má s místní Finskou dívkou. Pak je možno vidět Oliviera (Belgie) a vedle Harriho na sofa sedí Joris (taktéž Belgie), přičemž oba Belgičani (zvláště pak Ollie ;o) jsou velice roztomilý chlapíci a přivezli s sebou samozřejmě spoustu lahví kvalitního belgickýho piva.

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

No vida, chlapec puvodne prijel studovat a ve vysledku rozsiril lidskou rasu o jedno international miminko :O)

5:27 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home